Select Language
Türkçe
English
Azərbaycan
Bosanski
ქართული
فارسی
Кыргызча
Қазақша
Română
Српски
Русский
Українська
O'zbekcha
Ara
Orser Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu
Ana Sayfa
Hakkımızda
Faaliyetlerimiz
ORSER Akademi
Linkler
İletişim
Site Haritası
Kategoriler
ORSER Akademi
Organik Tarım
Organik Bitkisel Üretim
Organik Hayvansal Üretim
Organik Arıcılık
Doğadan Toplama
Pazarlama
İşleme ve Paketleme
İyi Tarım Uygulamaları (İTU)
Başvuru Formu
Takip Formu
GLOBALG.A.P.
AB Eşdeğerliliği
İsveç Organik Tarım Standardı
Dökümanlar
Mevzuat
Sertifikasyon Uygulama Rehberi
Müteşebbis (Operatör) Listesi
Akreditasyon
Organik Girdi/Organik Input
ORSER, Avrupa Organik Sertifikasyon Kuruluşları Konseyi –
EOCC
üyesidir. European Organic Certifiers Council (EOCC)
ORSER, Uluslararası Organik Tarim Hareketleri Federasyonu (
IFOAM
) üyesidir.
ORSER, Organik ve İyi Tarım Uygulamalarında,
ETO
(Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği) üyesidir.
Organik Arıcılık
Organik arı yetiştiriciliği yapılacak alan, kovanlardan itibaren uçuş yarıçapı 3 km olmak zorundadır. Bu alanda ve aynı zamanda organik ve konvansiyonel arıcılık birlikte yapılamaz.
Arıcılık ürünleri, ilgili organik tarım mevzuatları hükümlerinin asgari bir yıl uygulanması kaydıyla organik ürün olarak pazarlanabilir.
ORSER den izin alınması kaydıyla, işletmenin sahip olduğu konvansiyonel arı kolonileri, organik arıcılığa geçiş amacı ile kullanılabilir.
10 Ağustos 2010 tarih ve 27676 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre üretim yapmayan arıcılardan sağlanan arı oğulları, bir yıllık geçiş süreci içerisinde kullanılabilir.
Kolonilerin yenilenmesi amacıyla, ilgili organik tarım mevzuatları hükümlerine uygun olmayan, yılda % 10 oranında ana arı ve erkek arı, organik üretim yapılan kovanlara yerleştirilmeleri kaydıyla, organik üretim yapılan birimlere alınabilir. Bu durumda geçiş süreci uygulanmaz.
Arılar için yeterli miktarda doğal nektar, balözü ve polen kaynağı bulunmalı ve suya erişim imkanı olmalıdır.
Üretim bölgesinin 3 km yarıçapı içerisinde bulunan nektar ve polen kaynakları, organik olarak üretilen ürünlerden veya doğal bitki örtüsünden oluşmalıdır.
Üretim sezonu sonunda arıların kışı geçirebilmesi için kovanlarda yeterli miktarda bal ve polen bırakılmalıdır.
Arıcılıkta hastalıkların önlenmesi için; dayanıklı uygun ırklar seçilmelidir.
Koruyucu önlemlere rağmen, koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı kovanlarda izole edilmelidir.
Arı zararlısı Varroa için; formik asit, laktik asit, asetik asit, oksalik asit ve mentol, timol, okaliptol veya kafur kullanılabilir.
Arıcılık ürünlerinin hasat edilmesi esnasında petekler içerisindeki arıların yok edilmesi yasaktır.
Bal hasadında kimyasal sentetik sinek kovucu maddelerin kullanılması yasaktır.
Kovanların yerleştirildikleri alanlar kovan bilgileri ile birlikte kaydedilmelidir. Kovanlar bulundukları yerden başka yere yetkilendirilmiş kuruluş bilgisi dahilinde taşınabilir.
Kovanlar çevreye ve arıcılık ürünlerine risk getirmeyen doğal malzemelerden yapılmalıdır.
Kovanlar kimyasal boyalarla boyanamaz.
Yeni çerçeve için balmumu, organik üretim yapan birimlerden sağlanmalıdır. Arıcılığa yeni başlandığında veya geçiş sürecinde organik olarak üretilen balmumunun pazarda mevcut olmaması durumunda, organik üretim biriminden alınmayan balmumunun kullanılmasına, analizlere dayanarak yetkilendirilmiş kuruluş tarafından izin verilir.
Üzerinde yavrulu gözler bulunan çerçevelerden bal sağımı yapılamaz.
Çerçeve, kovan, petek gibi malzemelerin zararlılardan korumasında, teçhizatın ve kapların veya ürünlerin temizlenmesinde ve taşınmasında yalnızca Organik Tarım Yönetmeliğinde belirtilen maddeler kullanılabilir.
Karantina tedbirleri uygulanan ve uçakla ilaçlama yapılan alanlarda organik arıcılık yapılamaz.
Organik Tarım
Organik Tarım Nedir ?
Başvuru Formu
İyi Tarım Uygulamaları
İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Nedir ?
Başvuru Formu
Takip Formu
Akademi
Eğitim Başvuru Formu