Çevresel kirlilik kaynaklarından uzak, ormanlar, doğal alanlar ve tarımsal alanlarda doğal olarak yetişen yenilebilir bitki ve kısımlarının toplanmasında;
- Toplama alanı, toplama işleminin 3 yıl öncesine kadar 10 Ağustos 2010 tarih ve 27676 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan ürünler dışındaki ürünlerle muamele edilmemiş olmalıdır.
- Toplama alanı son iki yıl içinde yangın geçirmemiş olmalıdır.
- Toplama alanında anız yakılmamalıdır.
- Toplamadan önce ilgili kuruluşlardan gerekli iznin alınması ve yukarıdaki bilgilerin teyit edilmiş olması gerekir.
- Toplama alanındaki doğal yaşam dengesinin ve türlerin korunması sağlanmalıdır.
Doğal ortamdaki hasat sırasında;
- Hasat sırasında kullanılan teknik araç ve gereçlerin ekolojik tahribat ve kirlilik oluşturmaması gerekir.
- Elle toplama materyalleri ürünün organik özellliğini bozmayacak yapıda olmalıdır. Toplama materyalleri hijyenik olmalıdır.